10.12.2012 9674

YAPIMI:

Balkan Savaşı sonrası 1913 yılında Kaymakam Tevfik Bey´in başkanlığında toplanan Maarif Komisyonun çalışmalarıyla Kazan-İl Musal´la (Yazlık Namazgah) denilen yerde halkın bağışlarıyla şimdiki D Blok´un yapımına başlanmıştır. Yapım 2 yıl sürmüş, 1915 yılında D Blok bitirilmiştir.

ZİRAİ İDADİ :

01 Eylül 1915 tarihinde D Blok´ta Zirai-İdadi adında bir ziraat okulu Eğitim-Öğretime başlamıştır.Ziraat İdadinin Öğretim Kadrosu şöyledir: Müdür(Çiftçi Necati Bey), Din Dersi Öğretmeni (Sakızlı İhsan),Türkçe Öğretmeni (Faik Uraz),Tarih-Coğrafya Öğretmeni (Lütfi), Fransızca Öğretmeni (Ohanes), Resim-iş Öğretmeni (Bahur),Beden Eğitimi Öğretmeni(İnceoğlu Hamit Şevket), Müzik ve ilk kısım Baş Öğretmeni (Halil Dral) dır.Ziraat Okulu çeşitli Müdür değişiklikleriyle 1922 yılına kadar Eğitim ve Öğretimine sürdürmüştür. Bu arada 1920 yılında Müdür olarak tayin edilen Nail adlı kişi Ödemiş´te "Yunan Dostları Cemiyeti" adı altında bir cemiyet kurarak pek çok saf, temiz ve namuslu yurtseverin kanına girmiştir. Bu kişi Kurtuluş Savaşı sonrası Yunan askerleriyle Yunanistan´a kaçmıştır.Okul Yunan işgali boyunca düşman kuvvetlerinin askeri karargahı olarak kullanılmıştır. (1919-1922)

ZAFER İLKOKULU :

Kurtuluş Savaşı sonrası yeni kurulan Türkiye Devleti Ziraat İdadisini kaldırarak yerine ilk Zafer İlkokulunu 25 Ekim 1922 tarihinde açmıştır.Bu okulun ilk kadrosu Baş Öğretmeni (Halil Dural), Öğretmenleri (Recep Başsoy,Cavit,Hasan,Neceti ve Lütfi ) bey´lerdir. 1926 yılına kadar okul bu kadro ile eğitimine devam etmiştir.

KÖY YATILI OKULU :

1926yılında İl Genel Meclisinin kararı ile okul 150 kadroluk bir köy yatılı okuluna dönüştürülmüştür. Müdürü Alp Hayri Bey´dir. Yatılı Köy okulu açıldığında bina yetersizliği üzerine okul bahçesinde İl Genel Meclisinden elde edilen ödenekle yeni bir İdare Binası inşa edilmiştir. 25 Şubat 1927 günü açılan pavyon yatakhane,İş Atölyelerinden meydana gelmiştir. Bu durumu ile köy yatılı okulu olarak bu bina 1930 yılına kadar tedrisata devam etmiş, sonra Valilikçe eğitim öğretime kapatılmıştır.

İNÖNÜ İLKOKULU :

1927 yılında aynı binanın bünyesinde İnönü İlkokulu adıyla yeni bir ilkokul açılmıştır.(19.06.1929) Başöğretmeni (Halil Dural) dır.

ORTA OKUL:

1932 yılında  vekaletçe bir Ortaokul açılması kararlaştırılmıştır.İlk yılını geçiren Ortaokul (Okul Müdürü Recep Başsoy) 1937-1938 Eğitim-öğretim yılına kadar eğitimini İnönü İlkokulu ile birlikte sürdürmüştür. 1937-1938 Eğitim-öğretim yılında İnönü İlkokulu yeni binasına taşınınca okul müstakil bir Ortaokul haline gelmiştir.

Okul Tanıtım Videomuz:

icerikler/gecmisten-gunumuze-odemis-ortaokulu-1932-2021_11293352.html